yoga cu nico

Transformă-ți viața, începând de astăzi! Mișcă-ți corpul. Calmează-ți mintea.
Descoperă YOGA cu NICO!

Contact Info


Adresa: Strada Margaretei, nr. 5, Moșnița Veche, Timiș


Email: contact@dharmayoga.ro


Telefon: 0723.546.933


Politica de confidențialitate

Pranayama

Pranayama

 

În sutra 1.30, din Cartea Yoga Sutra a lui Paranjali, acesta face referire la o listă de obstacole care stau în calea aplicării și îndeplinirii tehnicilor yoghine. Acestea sunt boala fizică, rigiditatea, îndoiala, lenea, ignoranța, viziunile false, teama de a atinge o anumită stare și teama de a menține această stare.

Aceste obstacole sunt atribuite în mod direct blocajelor din fluxul pranic al corpului nostru. Pranayama este prima metodă prin care Patanjali amintește că aceste blocaje pot fi rezolvate.

Primul obstacol și anume boala este datorată unui dezechilibru al celor trei doshas – vezi Ayurveda Vata – Kapha și Pitta. Pranayama este recomandată a fi efectuată pentru a aduce cele trei doshas în balanță din nou.

Cel de-al doilea obstacol, rigiditatea, cauzată de prea multă Prana în canalul solar al corpului, atribuit nării drepte – Pingala. Rigiditatea, cum este ea descrisă de către Patanjali, înseamnă să vezi doar adevărul tău și să fii incapabil să vezi și adevărul celorlalți, acesta fiind în afara granițelor tale de înțelegere. Aceasta aduce cu sine o atitudine solară. Pranayama potrivită pentru această stare este Nadhi Shodana, dar dacă predominanța solară este puternică și rezistă acestei tehnici, atunci este recomandată Chandra Bhedana Kumbhaka, cu mențiunea că toate inspirațiile sunt făcute prin nara stângă și toate expirațiile prin nara dreaptă. Aceasta tehnică reduce fundamentalismul și sporește relativismul, făcând practicantul să fie pregătit pentru acceptarea opiniilor și adevărurilor celorlalți.

Cel de-al treilea obstacol este îndoiala sau lipsa de încredere, care este imaginea în oglindă a precedentului, rigiditatea. Acesta se instalează atunci când circulă prea multă prana prin Ida, adică nara stângă. Acest obstacol cauzează o atitudine lunară, în care cel în cauză începe să creadă că adevărul este un lucru relativ. Acest obstacol este redus prin tehnica de pranayama numită Surya Bedhana Pranayama, prin care fiecare inspirație este făcută prin nara dreaptă și fiecare expirație este făcută prin nara stângă. Acesta îl va ajuta pe cel afectat să poată să ia din nou singur decizii și să fie sigur pe ele.

Cel de-al patrulea obstacol este lenea, care indică un exces de tamas – de negativitate și întuneric – în minte și un exces de kapha în corp. Kapha din corp este redus prin Ujjayi Kumbhaka Pranayama. Tamas din minte este redus prin Kapalabhati și Bhastrika. Acestea două din urmă vor ajuta la purificare focului interior – agni – care este distrugătorul tamas-urilor. Totodată pentru a reduce tamas, putem lungi timpul de inhalare care activează rajas și reduce tamas.

Cel de-al cincilea obstacol este reprezentat de ignoranță. Acesta poate să se instaleze atunci când există un exces de tamas sau rajas în corp. Expresia – ca un porc în mocirlă- indică un exces de tamas. Aceasta se aplică și în cazul unei alimentații greșite, a mâncatului compulsiv pe fond depresiv sau prin falsa impresie de combatere a depresiei prin shopping. Pentru a scăpa de tamas, se pot folosi din nou kumbhakas, care luminează și clarifică mintea. Pentru a reduce rajas, putem intensifica și alungi expirațiile. Totodată, adițional poate fi folosită Chandra Bhedana pranayama, în care toate inhalările sunt făcute prin nara stângă. Aceasta pranayama îl ajută pe practicant să devină mai introspect și mai docil. De asemenea, meditația ajută în acest caz.

Cel de-al șaselea obstacol este reprezentat de viziunile false, care rezultă în urma unui dezechilibru între Ida și Pingala. În acest caz, este recomandat a fi practicată Nadi Shodana pranayama, pentru a le aduce pe cele două în echilibru și totodată Chandra Bhedana sau Surya Bhedana pentru a ameliora starea.

Ultimele două obstacole, la care Patanjali face referire, sunt teama de a atinge o stare și teama de a menține o stare. Teama de a atinge o stare implică lipsa atitudinii solare. Pentru aceasta, este recomandată Surya Bhedana și Bhastrika. Teama de a menține o anumită stare este cauzată de lipsa sustenabilității, care este o calitate lunară. În momentul în care ți-ai atins scopul, folosește Chandra Bhedana să îl susții. Eșecul în a susține o stare poate fi cauzat și de un exces de pitta sau o lipsă de kapha, iar în acest caz poate fi folosită pranayama Shitali și Sitkari.

Tehnici de bază de Pranayama

  1. Puraka – Rechaka.
  2. Puraka –Kumbhaka – Rechaka
  3. Kapalabhati Pranayama – expirația este forțată, tragem abdomenul înspre șira spinării și inspirația este pasivă, umflăm abdomenul. După 30 de runde, introducem kumbhaka, activând bandele de energie. Menținem atâta timp cât ne permite corpul și ne este confortabil. Folosim o palmă pe abdomen. Cea mai importantă tehnică de Kryia, reduce flegma din corp, care cauzează obezitate. Recomandată pentru cei bolnavi de astm, deoarece sporește capacitatea pulmonară și purifică toate căile respiratorii. Totodată, reduce stratul adipos de pe talie și abdomen, masează organele interne abdominale și îmbunătățește digestia și metabolismul. Totodată, îmbogățește sângele cu oxigen, reducând nivelul de dioxid de carbon, făcând sângele alcalin. 30 de minute de kapalabhati pe zi, împărțite în două sesiuni de câte 15 minute ajută la tratarea cancerului. Nu se practică atunci când femeile sunt la menstruație, când există tensiune arterială mare, pneumonie, boli de inimă, bronșită, hernie, graviditate, când există senzație de amețeală. Vara trebuie să se reducă practica de kapalabhati.
  4. Nadi Shodana Pranayama – Kumbhaka. Recomandată pentru calmarea minții, pentru purificarea narilor și pentru liniștire. Ajută atunci când sunt insomnii.
  5. Bhastrika Pranayama – respirația umple și golește abdomenul cu și de aer, activând astfel focul interior din abdomen, agni. Inspirație și expirație la fel de lungi și la fel de intense. Inspirăm umplem abdomenul cu aer și expirăm golind abdomenul. Folosim palmele pe abdomen. Contraindicații: graviditate, menstruație, boli de inimă, tensiune arterială mare, atac cerebral, tromboză. Nu se practică atunci când nările sunt blocate sau aproape blocate. Bastrika mărește aportul de oxigen către creier.
  6. Shitali Pranayama – sau respirația care răcește. O folosim când avem un exces de pitta sau când afară sunt temperaturi foarte ridicate. Poate fi practicată și după o sesiune de yoga sau activitate fizică în urma căreia ai transpirat foarte mult. Ajută să rebalanseze mintea și corpul, scapă de agitație, oprește transpirația și relaxează corpul și mintea. Limba taco. Inspirăm, menținem respirația cinci secunde și apoi expirăm pe nas.
  7. Shitkari Pranayama – se aduce vârful limbii pe cerul gurii, se inspiră pe gură cu buzele largi, dinții lipiți; pauză în respirație și apoi se expiră pe nas lung. Reduce stresul și tensiunea, aducând revigorare mentală și fizică.
  8. Brahmari Pranayama – ajută la concentrare, captează atenția și te centrează cu ajutorul vibrațiilor sunetului M.