Yoga – de la postura fizica la postura mentala
Yoga este mai presus de toate o cale simpla, ce ne pune la dispozitie o sumedenie de unelte pe care le putem folosi, in vederea cultivarii unei vieti echilibrate.
Asana este poate cea mai la-ndemana latura a acestei discipline, dar nu si cea mai importanta. Forma fizica, din pacate, perfectiunea exterioara a ajuns sa fie un fel de eticheta pentrun cei care practica yoga in zilele noastre in occident. O foarte p[roasta interpretare a ceea ce trebuie sa aduca asana in viata noastra se vede la tot mai multi practicanti de yoga. A cauta perfectiunea in practicile yoghine adduce din start un plus de stress mintii, pentru ca, un lucru este cert – nu exista perfectiune nici in asana, nici in viata de zi cu zi. A cauta perfectiunea inseamna a CAUTA. Iar a CAUTA inseamna a NU TE BUCURA de ceea ce deja esti, ai, ai obtinut, poti si traiesti. Si nu ar fi nicio problema in acest aspect, insa, felul in care asana se aseaza pe corpul nostru ca fi forma exterioara nu este – terapia yoga pe care o cautam cand incepem aceasta practica. Ci mai degraba felul in care asana patrunde in interiorul nostru luand forma adecvata experientiei fizice, mentale si emotionale reprezinta modalitatea prin care ajutam corpul din interior in exterior sa se alinieze frumos gandurilor si trairilor noastre.
ASANA practicata din EGO
Asana in final este mai presus de toate o postura mentala. Cand mintea este confortabila in postura in care se aseaza corpul, cand incepi prin a-ti tria propriile ganduri si incerci sa reduci toate aceste fluctuatii mentale alegand ca si obiect al atentiei un singur aspect intern, asana devine terapeutica. Atata timp cat durerea corpului fizic contorsionat intr-o postura cu un grad de dificiultate major, fara a-l pregati in prealabil inainte de executarea ei, asana nu mai face parte din suma de unelte yoga concepute pentru a te aduce mai aproape de liniste, de pace mentala si emotionala in acealasi timp, ci devine un obiect de tortura pentru corp. Iar durerea atrage atentia, moment in care mintea este focusata pe COMPETITIE. Intri intr-o lupta cu tine insuti. Aici este punctual care EGO-ul vrea sa puna stap[anire. Nu practicam yoga pentru asana fizica, ci practica asana pentru forma mentala si emotionala in care ne dorim sa ajungem. Asana externa este doar un invelis, iar noi dorim sa patrundem toate invelisurile fiintei noastre prin practica yoga.
Mitul placerii in durere…
Se spune ca, in functie de stilul de yoga ales spre practicare, procentul dintre confort si stabilitate trebuie sa fie in proportie de 50 cu 50 la suta, mai mult sau mai putin. Din nefericire, tentatia de a practica si incerca posturi atragatoare care, pe langa faptul ca sunt dificil de executat, mai sunt si foarte riscante atunci cand le practicam fara indrumarea unui professor de yoga, este foarte mare. Adesea venim la clase cu intentia de a sta in cap sau de a ajunge sa facem ceea ce face si colegul nostrum, ori vecinul nostrum de saltea. Ei bine, din start nu pasim cu motivatia si scopul potrivit in practica. Yoga nu inseamna decat conform in efort, efort in confort, dar nu dependenta de durere fizica in asane, pentru ca altfel nu practicam yoga… Majoritatea ne indreptam catre yoga intocmai pentru ca acuzam dureri in corp. Cum ar fi sa gasim in practica in loc de terapie si siguranta, durere petse durerea cu care deja am sosit la clasa.
Multi merg pe principiul no pain, no gain. Poate fi si acesta un punct de plecare in momentul in care poate doresti sa slabesti, ori doresti sa participi la competitii de genul maratoanelor. Insa… nu si in yoga. In yoga nu crestem ego-ul hranindu-l cu astfel de ganduri si dorinte, in yoga incercam sa slefuim ego-ul.
Cand alegi sa practici yoga, nu uita: vino la practica nu pentru a sta in cap, ci pentru a pune “capul” sa stea in loc. Macar si pentru cateva minute. Crede-ma! Acele cateva minute sunt aur pentru psihicul tau.
Namaste